5 keinoa parantaa henkistä hyvinvointia työyhteisössä
( by Morra Aarons-Mele, HBR April 2024)
Morra Aarons- Mele teki LinkedInissä epävirallisen kyselyn, jossa 87% 1,228-vastaajista ilmoitti, että stressaava työtoveri, asiakas, pomo tai työtilanne yleisesti toimi katalysaattorina negatiivisille fyysisille oireille, kuten migreenille, pahoinvoinnille, hiustenlähtöön, unen menetykseen, painonmuutoksiin, autoimmuunisairauksille ja paniikkikohtauksiin.
Vastaavanlaiset tulokset saatiin vuoden 2024 Workplace State of Mind –tutkimuksessa todettiin, että työstressi on vaikuttanut negatiivisesti fyysiseen terveyteen 77 prosentilla työntekijöistä ja 71 prosentilla työn ulkopuolisiin ihmissuhteisiin.
Voimme parantaa työyhteisön henkistä hyvinvointia:
#Aloita itse työstä -kirkasta miten, miksi ja missä teet töitä
Yksi keskeinen hyvinvointia edistävä keino on ydintehtävien ja tavoitteiden kirkastaminen. Yllättävän usein nämä perusasiat ovat ” harmaan pilven ” peitossa.
Henkilökohtaisen työn merkityksellisyyden ” sanoittaminen” tukee jo itsessään hyvinvointia merkittävästi.
Jos ahdistaa, niin päätökset miten, miksi ja missä työtä työtä tehdään auttaa jo merkittävästi. Yllättävän pienilläkin muutoksilla saadaan hyvinvointia edistäviä tuloksia yksilötasolla.
#Älä liikaa luota ulkopuoliseen apuun
”Joka tapauksessa, jos pyydät tiimejä muuttamaan työskentelytapojaan paremman hyvinvoinnin saavuttamiseksi, vastuu ja edistyksen seuraaminen on Sinulla.” Morra- Aarons jatkaa.
Kokemukseni mukaan eniten pahaa oloa tuottaa ulkopuolisuuden tunne työyhteisössä. Piittaamattomuus, jopa vähättely ja huomiotta jättäminen. Jokainen tarvitsee aikaa toiselta. Aitouden tunnistaa aina. Sillä pääsee jo hyvin pitkälle luottamuksen ilmapiirin rakentamisessa.
#Avoimuuden edistäminen ja nykytilan selvittäminen työyhteisössä
Kun ei ole riittävästi nykytilanteesta henkisen hyvinvoinnin tilasta, ennakkoluulot kukoistavat.
Nuoremmat ihmiset saattavat puhua avoimemmin mielenterveydestä yksinkertaisesti siksi, että he kasvoivat puhumalla siitä enemmän kuin aiemmat sukupolvet.
#Kärsivällisyys ja olennaiseen keskittyminen
Kun työnantajat investoivat aikaa, uteliaisuutta ja harkittua suunnitelmaa kehittäessään mielenterveysohjelmia, ihmiset tuntevat olevansa kohdattuja ja kuultuja ja nähtyjä ja yhteydessä toisiinsa.
# Yhteys tekojen ja puheiden välillä
Keskustele avoimesti aiheesta.
Ole johtaja, joka jakaa henkilökohtaisen tarinan, jotta muut vaikeuksissa olevat voivat tuntea itsensä nähdyiksi.
Ahdistus ja menestys eivät ole toisiaan poissulkevia. Meillä kaikilla on ongelmia selvitettävänä. Mutta voimme menestyä vain kun luotamme ja huomioimme toinen toisemme.
Työyhteisän hyvinvoinnin edistäminen on ollut yksi keskeinen valittu teema mentoroinneissa. Hienoa!